Kifejezetten pazarlásra hajlamos társadalomban élünk egy friss kutatás szerint. Jellemzően a szükségleteiknél 10 százalékkal vásárolnak több élelmiszert a világ lakosai, ebből pedig 9 százalék később a kukában landol.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint sokkal több élelmiszer vész kárba, mint azt idáig feltételeztük. A megtermelt 2,1 milliárd tonna termés fele (!!!) vész kárba a túlfogyasztás, vagy a szemétbe dobás, vagy a nem elég hatékony termelési folyamatok miatt. A legkevésbé hatékony ágazat a haszonállattartás, amely mindössze 78 százalékos hatékonysággal dolgozik. Mintegy 1,08 milliárd tonna betakarított terményt használnak fel 240 millió tonna ehető állati termék, köztük hús, tej és tojás előállítására.
Az is egy fontos megállapítás, hogy minél nagyobb a kereslet az élelmiszerek iránt, annál inkább csökken az élelmezési rendszer hatékonysága. Ez jelentősen megnehezíti a növekvő népesség fenntartható élelmezését a feol.hu-n olvasható információk szerint.
Szakértők szerint megfordítható lenne a folyamat, ha kevesebb állati terméket ennénk, csökkentenénk az élelmiszerhulladékot és nem fogyasztanánk többet táplálkozási szükségleteinknél.