A GMO-mentes élelmiszertermelés komoly helyzeti előnyhöz juttatja a magyar termelőket a konkurens országokkal szemben. Nem véletlen, hogy továbbra is kitart hazánk a GMO-ellenes stratégiája mellett. Ezzel a termelők nyerhetik a legtöbbet, több bevételre tehetnek szert.
A környezettudatos növénytermelésről és kertészeti termelésről rendezett fórumon elhangzottak szerint a több évtizede zajló “zöldforradalom” kínálta lehetőségeket eddig – a szakértők szerint – csak mintegy 10 százalékban használták ki. Ha a termelők nagyobb arányban alkalmaznának fémzárolt vetőmagot, úgy akár 40-50 százalékkal is növelhetők lennének a hozamok. Sajnos Magyarországon az elvetett vetőmagnak csak 15 százaléka fémzárolt, jó minőségű vetőmag.
Az MTI információi szerint a világ élelmiszertermelése jól látható válaszút előtt áll: vannak, akik úgy vélik, a génmódosított szervezetek (GMO) nagy arányú alkalmazása lehet a továbbiakban a mezőgazdasági termelés alapja. Mások viszont a GMO-mentes termelésben látják a jövőt – ez utóbbiak közzé tartozik Magyarország is -, a fenntarthatóságot és környezettudatos termelés kívánalmait szem előtt tartva.
A Magyar élelmiszergazdasági stratégia kulcseleme a GMO-mentes termelés, Magyarország természetes környezetben kíván élelmiszert termelni nem ipari parkokban mesterséges körülmények között. Fontos, hogy az élelmiszer egészséges és biztonságosan fogyasztható legyen, ne legyen benne például szermaradvány. Továbbá lényeges, hogy a termelés környezetet kímélő módon folyjon, a termelők ne vegyék igénybe túlzottan a természeti erőforrásokat, például ésszerűen használják fel a vizet. Fontos még a megfelelő növényvédelem, a megfelelő műtrágya-felhasználás és a növénykondicionáló szereknek a hatóság által szigorúan ellenőrzött használata.