A karácsonyi időszakban megszokhattuk, hogy fokozottan ellenőrzi a hatóság az élelmiszereket az ország egész területén. Idén sincs ez másképp, december elsején elstartolt a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. Célja – mint mindig-, hogy a vásárlók asztalára kizárólag jó minőségű termékek kerüljenek az ünnepi időszakban.
Az ünnepi időszakban rendszerint ugrásszerűen megnövekszik a forgalom az élelmiszerekkel foglalkozó üzletekben. Ilyenkor sokan hajlamosak a minőséggel nem törődni és olyan termékeket értékesítenek a gyanútlan vásárlóknak, amelyek akár az egészségre károsak is lehetnek. Ennek a jelenségnek a megelőzése érdekében idén is elrendelte a Nébih az ország teljes területére kiterjedő szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést.
Jellemzően azokat a termékeket vizsgálják kiemelten az ellenőrök, amelyek népszerűek a karácsonyi időszakban. Ennek megfelelően a vizsgálatok középpontjába kerülnek a friss húsfélék, a halak és haltermékek, a pácolt/füstölt/nyers/főtt húskészítmények, valamint az édesipari termékek, főleg a szaloncukrok.
Természetesen az újévi időszak slágertermékeit is alaposan szemügyre veszik a megyei kormányhivatalok szakemberei. Így a rossz minőségű virsli, bor és pezsgő sem rejtőzhet el a boltok polcain. A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint az ellenőrzésekre szinte bárhol számítani kell, kiemelt figyelmet kapnak a piacok, vásárok, karácsonyi rendezvények.