Érdekes felfedezést tett kutatók egy csoportja, akik a növények reakcióit figyelik meg a klímaváltozással kapcsolatban. Megfigyeléseik alapján a búza és a kukorica a változó időjárásnak köszönhetően több toxikus anyagot hoz létre magában, mint tette azt évekkel ezelőtt. A veszélyhelyzet pedig már nem csak a fejlődő országokat, hanem Európát is érinti.
Az ok nagyon egyszerű. A növények normális esetben átalakítják a felvett nitrátokat tápanyaggá, nevezetesen savakká és fehérjékké. A növekvő hőmérséklet hatására azonban ez a folyamat lényegesen lelassul, olykor el is marad, így a nitrát felhalmozódik a növényi részekben. Ebből adódik, hogy mi is a nitráttal dúsított terményeket fogjuk fogyasztani a jövőben. A túlzott nitrátfogyasztás viszont komoly veszélyeket rejt magában, csökkentheti a vörös vérsejtek oxigénszállító képességét.
Rossz hír, hogy ezt a tendenciát több, alapvető élelmiszernövény körében is megfigyelték, például a búza, a kukorica, a szójabab, a köles és a cirok is hajlamos nitrátot felhalmozni magában.
Nem csak a nagy meleg, hanem az aszály utáni hirtelen, nagy mennyiségű csapadék is ront a helyzeten. Ebben az esetben ugyanis a növények hirtelen indulnak növekedésnek, ennek hatására hidrogén-cianidot, kéksavat halmoznak fel magukban. Ez a sav az emberi szervezetbe jutva komoly problémákat okozhat, gátolja ugyanis az oxigén áramlását a szervezetben. Kéksavat elsősorban a cirok, a len és a búza hajlamos elraktározni.
Az említett aflatoxinok jelenleg elsősorban a fejlődő országokban okoznak komoly problémát, 4,5 milliárd ember van kitéve káros hatásaiknak. Viszont ahogyan változik a klíma, az európai országokban is problémát okozhatnak ezek az anyagok. Ehhez 2 Celsius fokos átlaghőmérséklet emelkedésnek kell bekövetkeznie, ami ha nem csökkentjük az üvegház hatású gázok kibocsátást, néhány évtizeden belül be is következhet.
A természetben előforduló aflatoxinok májkárosodást, rákot, vakságot is okozhatnak, gyermekeknél pedig fejlődési rendellenesség is megfigyelhető az ezeknek kitett országokban.