Az emberiség legnagyobb ellensége jelenleg a túlnépesedés, az ebből adódó növekvő élelmiszerigény és az ennek a kielégítését megnehezítő globális felmelegedés. Ennek érdekében fontos elterjeszteni a fenntartható mezőgazdálkodás eszméjét, amelynek alapja a jövőben, Magyarországon a hüvelyes növények lehetnek.
A globális klímaváltozás értelemszerűen Magyarországra is komoly hatással van. Már érződik, hogy néhány növény, amely régen még nem szerepelt a hazánkban termeszthető növények körében, mostanra már szinte nehézség nélkül termeszthető határainkon belül. Vagy ami még fontosabb: sok növényt egyre nehezebb termeszteni a változó éghajlati körülmények miatt. Egyre több az aszály, egyre inkább a mediterrán hatás alá kerül hazánk időjárása, ezzel több növény sincsen kibékülve. Vagy meg kell oldani az öntözést a mezőgazdasági területeken, vagy új növények termesztésével kell foglalkoznunk.
A hüvelyesek lehetnek a megmentőink
A hüvelyes növényeket már régen termesztünk hazánk területén, de csak kis területen. Babot, borsót inkább csak a konyhakertekben lehet találni, de csicseriborsót és szegletes ledneket még a konyhakertekben is csak elvétve látni. Szegletes ledneket jelenleg csak az Alföldön termesztenek a gazdálkodók nagyobb területen, mivel ez a terület hazánkban a leginkább aszályos és a talaj sem túl jó minőségű. A lednek viszont ezt tökéletesen bírja, sikerrel termeszthető ilyen körülmények között is. Ha a jövőben még sűrűbben fognak előfordulni aszályos időszakok, valamint az ország nagyobb területét fogja ez érinteni, egyre nagyobb területeket hódíthat meg a szegletes lednek is.
Táplálkozási szempontból nézve nem veszítenénk, sőt, nyernénk, ha szélesebb körben elterjednének a hüvelyes növények. Ezek ugyanis rendkívül értékes tápanyagforrások, változatosan lehet elkészíteni őket és ami a legfontosabb, gabonával kiegészítve teljes értékű táplálkozást biztosítanak. Jól kiegészítik ugyanis egymás tulajdonságait: a gabonának magas a glikémiás indexe, a hüvelyesek fogyasztása ezt jelentősen csökkentheti az origo.hu információi szerint.
Az élelmiszertermelés nagymértékben szennyezi a légkört, és kimeríti az édesvíz készletet is. A hüvelyes növényekkel e hatások csökkenthetők, kivédhetők. A hüvelyes növényekkel megteremthető az élelmiszerbiztonság, vagyis a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez való hozzájutás. Ezek a növények sokáig tárolhatók minőségromlás nélkül, kiváló egészségügyi hatásuk van, magas nitrogéntartalmuk miatt pedig megfelelő állati takarmányt alkotnak, vagyis kiválthatóak velük a tápok.