Babot és lencsét eszünk búza helyett a jövőben

Az emberiség legnagyobb ellensége jelenleg a túlnépesedés, az ebből adódó növekvő élelmiszerigény és az ennek a kielégítését megnehezítő globális felmelegedés. Ennek érdekében fontos elterjeszteni a fenntartható mezőgazdálkodás eszméjét, amelynek alapja a jövőben, Magyarországon a hüvelyes növények lehetnek.

A globális klímaváltozás értelemszerűen Magyarországra is komoly hatással van. Már érződik, hogy néhány növény, amely régen még nem szerepelt a hazánkban termeszthető növények körében, mostanra már szinte nehézség nélkül termeszthető határainkon belül. Vagy ami még fontosabb: sok növényt egyre nehezebb termeszteni a változó éghajlati körülmények miatt. Egyre több az aszály, egyre inkább a mediterrán hatás alá kerül hazánk időjárása, ezzel több növény sincsen kibékülve. Vagy meg kell oldani az öntözést a mezőgazdasági területeken, vagy új növények termesztésével kell foglalkoznunk.

A borsó lehet a jövőben az egyik alapvető élelmiszerünk?
A borsó lehet a jövőben az egyik alapvető élelmiszerünk?

 

A hüvelyesek lehetnek a megmentőink

A hüvelyes növényeket már régen termesztünk hazánk területén, de csak kis területen. Babot, borsót inkább csak a konyhakertekben lehet találni, de csicseriborsót és szegletes ledneket még a konyhakertekben is csak elvétve látni. Szegletes ledneket jelenleg csak az Alföldön termesztenek a gazdálkodók nagyobb területen, mivel ez a terület hazánkban a leginkább aszályos és a talaj sem túl jó minőségű. A lednek viszont ezt tökéletesen bírja, sikerrel termeszthető ilyen körülmények között is. Ha a jövőben még sűrűbben fognak előfordulni aszályos időszakok, valamint az ország nagyobb területét fogja ez érinteni, egyre nagyobb területeket hódíthat meg a szegletes lednek is.

Táplálkozási szempontból nézve nem veszítenénk, sőt, nyernénk, ha szélesebb körben elterjednének a hüvelyes növények. Ezek ugyanis rendkívül értékes tápanyagforrások, változatosan lehet elkészíteni őket és ami a legfontosabb, gabonával kiegészítve teljes értékű táplálkozást biztosítanak. Jól kiegészítik ugyanis egymás tulajdonságait: a gabonának magas a glikémiás indexe, a hüvelyesek fogyasztása ezt jelentősen csökkentheti az origo.hu információi szerint.

Az élelmiszertermelés nagymértékben szennyezi a légkört, és kimeríti az édesvíz készletet is. A hüvelyes növényekkel e hatások csökkenthetők, kivédhetők. A hüvelyes növényekkel megteremthető az élelmiszerbiztonság, vagyis a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez való hozzájutás. Ezek a növények sokáig tárolhatók minőségromlás nélkül, kiváló egészségügyi hatásuk van, magas nitrogéntartalmuk miatt pedig megfelelő állati takarmányt alkotnak, vagyis kiválthatóak velük a tápok.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...