5 ok, amiért érdemes megszerezni a sertés védjegyet!

Könnyebben tud értékesíteni és piaci előnyre tehet szert az a vállalkozó, aki Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjeggyel tudja ellátni termékét. Közel egy éve indult útjára a KMS védjegy rendszer megvalósítása, melynek célja a sertéshús belföldi fogyasztásának növelése, és a külpiacokon történő megkülönböztetése. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácshoz köthető.

A minőségbiztosítási rendszerekhez hasonlóan, a védjeggyel ellátott sertéshús esetén biztosak lehetünk a következőkben:

  • megbízható és felelős forrásból származik (magyar gazdaságból),
  • előállítását rendszeres ellenőrizték,
  • útja nyomon követhető az előállítástól az eladás pontjáig (az élő állattól a vásárlásig).

Mindezek által pedig átlagon felüli minőségű, hazai termékről van szó.

Hogyan lehet megszerezni a védjegyet?

192 pályamunkából került ki győztesként a KMS logója Forrás: lion-productions.com
192 pályamunkából került ki győztesként a KMS logója Forrás: lion-productions.com

A termelőtől a vásárlásig (kiskereskedelem vagy étterem) szigorú feltételeknek kell megfelelni, amelyeket folyamatosan ellenőriznek. Ezek:

  • Kiváló Minőségű Sertéshúsnak a Magyarországon felnevelt, GMO mentes kukorica és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett takarmány összetevőket tartalmazó takarmánnyal etetett vágott állat húsa minősíthető.
  • A nem növényi eredetű összetevők aránya a takarmányban nem lehet nagyobb 5 %-nál.
  • A hazai tájakon megtermelt, minőségi kukoricával és búzával etetett sertésekből előállított sertéshús egyedi, zamatos íz világgal rendelkezik.

És hogy miért éri meg megszerezni?

Az Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt által elvégzett felmérés alapján elmondhatóak a következők:

  1. A magyar lakosság 63%-a bizalommal fordul a minősítő védjegyek felé.
  2. Akár 10%-al magasabb áron is hajlandó megvásárolni a védjegyes terméket.
  3. A külföldi termékeket negatív tulajdonságokkal ruházzák fel a vásárlók.
  4. Könnyebben és jobban tudják értékesíteni a védjegyes árukat a vállalkozók.
  5. Egyértelmű piaci előnyre tesz szert az a termelő, feldolgozó, aki megfelel a követelményeknek, és megszerzi a védjegyet.

Forrás: Haszon Agrár, InfoRádió, Élelmiszer Online

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rég volt ennyire mozgalmas hetünk Jók vagyunk erdők tekintetében; sokan kínálhatnak kiváló minőségű sertéshúst; már utalják a területalapú- és tejtámogatásokat; jövőre nagyobb keretből...
Újabb segítség az orosz embargó elleni küzdelemben... A földadó ronthatná a mezőgazdaság teljesítményét; védett természetvédelmi területek az NFA kezében; pert nyert a másfél milliárd forintra perelt gazd...
A minőséget garantálják a mezőgazdaságban A Minőség napja (nov. 12.) alkalmából tekintse át velünk azokat a leggyakoribb védjegyeket, minősítéseket, amelyek a mezőgazdaságban jelzik a minősége...